Usred zime uvozimo skuplju struju zbog nemara

0
661

Na deponijama Termoelektrane „Nikola Tesla“ nisu formirane planirane količine uglja, što je u periodu od 1. do 8. januara direktno izazvalo uvoz struje iz inostranstva, koja je zimi skuplja nego tokom drugih godišnjih doba.

Ovo za Danas kaže Dragoslav Ljubičić, glavni poverenik Sindikata EPS „Nezavisnost“.

Prema njegovim rečima, zvanični podaci EPS-a o popunjenosti kapaciteta deponija u TENT-u pokazuju da taj procenat iznosi 65 odsto, ali da radnici u tom preduzeću tvrde da ne prelazi ni 30 odsto.

– U periodu od 1. do 8. januara blok A5 u TENT-u prekinuo je proizvodnju, što je izazvalo štetu od 70 do 80 hiljada evra. Od 1. do 3. januara je prekid proizvodnje pravdan popravkom ali je suština da čitavih sedam dana taj blok nije radio zbog nedostatka uglja na deponijama. Podaci pokazuju da je umesto 1,59 miliona tona uglja na deponijama TE „Nikola Tesla“ bilo svega 1,09 miliona tona uglja – navodi LJubičić. Prema njegovim rečima, dovoljne, odnosno planirane količine uglja nisu formirane na deponijama zbog nestručnog i pogrešnog rukovođenje od strane menadžmenta Elektroprivrede Srbije.

– Na deponiji TENT A umesto 750.000 tona nataloženo je 553.000 tona uglja. Kada je reč o TENT B, umesto 570.000 tona ta cifra je 320.000 tona. U Termoelektrani „Morava“ u deponiji se nalazi 124.000 tona uglja umesto planiranih 170.000 tona. Plan je jedino ispunjen u Termoelektrani „Kolubara“, gde je umesto planiranih 100.000 tona uskladišteno 102.000 tona – kaže Ljubičić.

Prema rečima našeg sagovornika, veliki problem predstavlja i to što je broj zaposlenih u Termoelektrani „Nikola Tesla“, kako kaže, „na istorijskom minimumu“, što može da ugrozi proces proizvodnje i snabdevanje građana i privrede električnom energijom.

– Zabrinjavajuće je što uz otpremnine iz elektrane uglavnom odlaze ljudi koji su direktno uključeni u proizvodnju struje a ne oni koji sede u administraciji. Podatak koji to najbolje ilustruje je taj da je 120 zaposlenih koji su otišli iz TENT-a uz otpremnine njih 105 iz sektora proizvodnje ili održavanja – ističe LJubičić.

Pokušali smo juče u EPS-u da proverimo dobijene navode, međutim, odgovor nije stigao do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

Inače u Granskom sindikatu industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ navode da građani Srbije treba da znaju da svih ovih ledenih dana zaposleni na površinskim kopovima, u elektranama i distributivnim mrežama, ulažu nadljudske napore i rade danonoćno kako bi se obezbedio kontinuirani rad elektro postrojenja i proizvodnja struje. Javnost u Srbiji, kako kažu, takođe treba da zna da u EPS-u postoji i deo zaposlenih koji nisu u mogućnosti da koriste polusatnu pauzu u toku osmočasovnog rada.

– I ne samo to, smenskim radnicima u najvećem proizvođaču struje TENT-u, koji nisu u mogućnosti da koriste polusatni odmor u toku rada, poslodavac u EPS-u je ukinuo pravo na naknadu za polučasovni odmor. Umesto da prihvati zahtev Sindikata „Nezavisnost“, sedne za pregovarački sto i da rešava nastali problem, poslodavac u EPS odbija razgovor, čime direktno podstiče nezadovoljstvo zaposlenih, smenskih radnika TENT-a. U cilju održavanja stabilnosti elektroenergetskog sistema u teškim vremenskim uslovima pozivamo direktora EPS-a da putem pregovora sa predstavnicima Sindikata „Nezavisnost“ reši nastali problem i da se obezbedi adekvatna naknada za radnike ogranka TENT koji bez polučasovne pauze upravljaju blokovima i postrojenjima u TENT-u – navode u granskom sindikatu industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here