Važi sporazum, čak i sa salvete

0
411

Šef diplomatije Ivica Dačić tvrdi da oružane snage ne mogu na sever KiM i da se poštovanje dogovora iz Brisela postignutih na visokom nivou podrazumeva bez obzira da li su usmeni

ORUŽANE i bezbednosne snage ne mogu da dolaze na sever Kosova, a poštovanje dogovora postignutih na visokom nivou se podrazumeva, bez obzira na to da li su usmeni. Apsolutno je nebitno da li je usmeno, pismeno, s pečatom ili bez njega, na salveti ili hartiji.

Ovo je danas izjavio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, povodom polemike o tome mogu li kosovske specijalne policijske snage (ROSU) da se pojavljuju na severu Kosmeta i postoji li o tome usmeni ili pismeni sporazum između Beograda i Prištine.

Prema zvaničnicima NATO, Briselski sporazum iz 2013, kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje policijskih snaga širom KiM.

Dačić je rekao da kada razgovaraju predsednici, premijeri, ministri spoljnih poslova, „podrazumeva se da oni imaju dovoljno kapaciteta da sklapaju dogovor“.

Na drugoj strani, lider DS Dragan Šutanovac je poručio da Dačić mora da zna da usmeno predanje nije validno u međunarodnim odnosima i zatražio je da se javno saopšti koji su se sve dogovori krili od građana, a da posle toga Vlada i sam Dačić podnesu ostavku.

I DSS je danas zatražio da se saopšti sadržina usmenih tajnih sporazuma.

Izvor: Novosti ONLINE

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here