VOJNI SINDIKAT SRBIJE POZIVA PRIPADNIKE POŠTOVANjE PRAVILA SLUŽBE I ZAKONA

0
718

Kako Ministarstvo odbrane i Generalštab i dalje obmanjuju javnost obaveštenjima o tome da su spremni na dijalog sa predstavnicima zaposlenih u sistemu odbrane, kao i o tome da ulažu značajne napore da se položaj i standard pripadnika popravi, Vojni sindikat Srbije odlučio je da se na isti način priduži ovoj konstruktivnoj inicijativi poslodavca i iskoristi priliku da sve pripadnike Vojske Srbije pozove da od danas strogo poštuju pravila vojne službe i zakone, naročito u sledećim slučajevima:

– Da odbijete da upravljate neispravnim i nekompletnim motornim vozilima, a naročito onim vozilima kojima su neispravni sistemi za kočenje, pneumatici, sistem za upravljanje, signalizacija i vozilima koja nemaju opremu za prvu pomoć rezervni točak, kao i vozilima za koja niste prošli doobuku.

– Kada pretpostavljeni traži da radite prekovremeno obavezno zahtevajte da vam se za to u smislu odredbi člana 98. stav 1. Zakona o Vojsci Srbije izda pisani nalog. Bez tog naloga niste dužni da radite prekovremeno.

– Da ne kosite travu i čistite smeće jer to nije u opisu vaše dužnosti, a naročito zbog toga što za rukovanje trimerom niste prošli potrebnu obuku i ne posedujete neophodna zaštitna sredstva.

– Kada vam ponestane novca za putne troškove za dolazak na posao i povratak sa posla, jer su isti limitirani, obavestite pretpostavljenog da na posao ne možete doći jer za to nemate finansijskih sredstava.

– Da ne koristite zaštitne maske i druga zaštitna sredstva kojima su istekli resursi i rok trajanja.

– Da ne rukujete i upravljate sredstvima koja su nebezbedna i kojima je istekao resurs upotrebe.

– Da ne radite posao drugog radnog mesta ako za to nemate pisanu naredbu o zastupanju.

– Da ne prekidate korišćenje godišnjeg odmora po naređenju pretpostavljenog starešine, jer vam isti nema pravo prekinuti godišnji odmor.

– Da zahtevate da vam se donese rešenje za godišnji odmor.

– Da ne radite ako ste na bolovanju ili poštedi.

– Da ne dajete novac za kupovinu potrošnog materijala i sredstava za rad, goriva za trimere, tonera za štampače, papira, sveski, sredstava za čišćenje, ramova za slike, začina, farbi, lakova, molerskog alata …

– Da ne koristite privatna pokretna sredstva za obavljanje poslova na radnom mestu. Da od kuće ne donosite trimere, kosačice, ručni alat i mašine, kao i računare, štampače i prenosne medije.

– Da ne kupujete čizme i delove uniforme od svojih sredstava.

– Da tražite zamenu kompleta uniforme nakon dve godine, koliko je istoj predviđen rok trajanja.

– Da ne obavljate službene zadatke privatnim vozilima.

– Da ne finansirate službena putovanja sopstvenim sredstvima, već da za ista zahtevate isplatu akontacije.

– Da se ne prevozite u karoseriji teretnih vozila zajedno sa pokretnim sredstvima.

– Da ne odgovarate na pitanja za izjašnjenje jer takva forma ne postoji.

– Da ne dozvolite da se nalazite na dve redne liste za dežurstva.

– Da ne opraštate slobodne dane i da podnosite zahteve za naplatu slobodnih dana koji nisu iskorišćeni.

– Da ne prihvatate da predate zahtev za koji nemate potvrdu od datumu prijema i delovodnom broju.

– Da o svakom propustu pretpostavljenog sačinite prigovor u duhu člana 12. Pravila službe Vojske Srbije.

– Ako vam kažu da zdravstvenu ili stomatološku uslugu ne mogu da vam pruže ili da vam je mogu pružiti tek nakon nekoliko meseci, tražite da vam se omogući, da istu ostvarite u civilnoj ili drugoj zdravstvenoj ustanovi uz refundiranje troškova.

– Ako vam je istekao rok važenja legitimacije ili zdravstvene knjižice zahtevajte da vam se odmah izda nova jer bez tih dokumenata vi ne možete dokazati da ste pripadnik vojske i da imate pravo na lečenje.

– I konačno da u svim drugim slučajevima striktno sprovodite važeće zakonske odredbe.

Ukoliko zbog poštovanja zakona i pravila službe na bilo koji način budete uznemiravani od strane predstavnika poslodavca o tome odmah obavestite najbližeg predstavnika reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije.

VOJNI SINDIKAT SRBIJE

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here