Vojska Kosovo postaje međunarodno pitanje

0
491

Odluka o formiranju samostalne kosovske armije ne može biti doneta bez podrške srpskih poslanika, ali moguće je da Priština do tog cilja ipak dođe „zaobilaznim putem” – promenom Zakona o bezbednosnim snagama.

Zahtev za formiranje kosovske vojske, koji prištinski zvaničnici već duže vreme sporadično iznose u javnost, sve više dobija međunarodnu podršku. Ne samo da je američki ambasador u Prištini Greg Delavi najavio da će postojeće Bezbednosne snage Kosova (BSK) biti transformisane u armiju, već je i britanska vlada uz zanimljivu akrobatiku diplomatskog jezika saopštila da će pojačati svoj kontigent Kfora, dok ne bude uspostavljena „samodovoljna bezbednost na Kosovu”.

Na pitanje da li će se ovakvom svojevrsnom internacionalizacijom ove teme Priština približiti formiranju oružanih snaga Kosova (OSK), sagovornici „Politike” podsećaju da takva odluka ne može proći u kosovskom parlamentu bez podrške srpskih poslanika. Međutim, nije isključeno ni da Kosovo stvori sopstvenu vojsku „zaobilaznim putem”, pa i da se ovo pitanje nađe kao tema briselskog dijaloga.

U Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju kažu da se Beograd oštro protivi osnivanju OSK i naglašavaju da je to u suprotnosti sa međunarodnim dokumentima.

„Stvaranje vojske Kosova se ne pominje u Briselskom sporazumu. Naprotiv, taj sporazum je jasno predvideo da bilo kakve oružane snage ne mogu ući na sever Kosova bez saglasnosti srpske zajednice i to je jedan od postulata tog dokumenta”, kažu za „Politiku” u Kancelariji za KiM.

(Izvor: Politika online)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here