Vučić: Dramatično poboljšanje funkcionalne sposobnosti VS, Šojgu: Pa samo što niste tražili nuklearno oružje

0
533

SRBIJA PAZARILA MOĆNO NAORUŽANJE

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, i Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, ugovorili su nabavku šest aviona „mig 29“, ali srpskoj vojsci, osim aviona stiže i 30 tenkova i isto toliko borbenih oklopnih vozila BRDM 2, dok je ruska strana spremna da pomogne u modernizaciji Vojske Srbije višemilionski vrednim donacijama u vojnoj opremi i naoružanju.

– Rusija, kao podršku, poklanja Srbiji šest aviona „mig 29“, a prva faza njihove modernizacije koštaće nas između 180 i 230 miliona evra – rekao je premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

– Ako biste računali da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima – rekao je premijer. On je dodao da to dramatično poboljšava funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, do te mere da to kao da neće biti ista vojska.

– To je nemerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5mm (manje topove) – rekao je Vučić.

On je rekao da je sa kompletnim ruskim vojnim vrhom i Šojguom imao veoma dug sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti naše zemlje

Foto: Tanjug, Tanja Valić

Srbi pokazali kako se pomaže Siriji

Sergej Šojgu se zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću na podršci naše zemlje humanitarnoj operaciji u Alepu i upućenoj humanitarnoj pomoći. „Zahvalni smo za političku podršku Srbije našoj inicijativi za sprovođenje humanitarne operacije u Alepu, kao i za upućivanje partije humanitarne pomoći u Siriju. Srbija je delima, a ne na rečima, dokazala spremnost da pomogne sirijskom narodu u teškim vremenima, koja prolaze“, rekao je Šojgu.

– Unapredili smo veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo da pravimo zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je mnogo potrebno i koja bi želela sve odjednom, ali to nije moguće – rekao je on.

Vučić je u šaljivom tonu rekao da su iz „Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete“, a da je on u jednom trenutku rekao: „Pa samo što niste tražili nuklearno oružje“, na šta se, kako kaže, nasmejao i Šojgu.

Vučić i Šojgu su razgovarali i o svim ostalim vidovima vojnoekonomske i vojnoobrazovne saradnje, najavljeno je iz kabineta premijera. Predsednik Vlade Srbije prethodno je obišao jedan od poligona ruske borbene avijacije, gde je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije.

– Pregovaramo da uzmemo šest aviona, a to bi značilo da bismo onda u svom resursu imali deset „migova 29“. To bi značilo značajno veću sigurnost za građane u odnosu na situaciju koju smo imali do juče – rekao je Vučić pre posete Moskvi i istakao da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan, ali se i zahvalio što je cena drastično ispod tržišne.

Srbija ostaje vojno neutralna

Premijer Aleksandar Vučić izrazio je u razgovoru sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom nadu da će saradnja između dve zemlje u svim oblastima, uključujući i vojnu, jačati do „veoma visokog nivoa“. On je istovremeno istakao da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati. „Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju – političku, ekonomsku, vojnu – do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja“, rekao je Vučić. „Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu, Vašingtonu… To je naš stav, ništa se nije izmenilo po tom pitanju“, istakao je Vučić i Rusima čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će doneti bolju situaciju u zemlji.

Vojne vežbe Rusije i Srbije svake godine

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem da se letačko-taktičke vežbe „Bars“ (Bratstvo pilota Rusije i Srbije), održane u oktobru u Srbiji, održavaju svake godine. U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke vežbe „Bars 2016“. „Dobar naziv vežbi, treba da učinimo da te vežbe budu održavane svake godine“, rekao je Šojgu Vučiću i ocenio i kao korisne zajedničke trilateralne taktičke vežbe „Slovensko bratstvo“, u kojima je, uz Rusiju i Srbiju, učestvovala i Belorusija.

Izvor: ALO Autor: D. Zlojutro

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here