Vučić spreman opet da odreši kesu zbog “druga” Đulijanija?

0
880

Bivši gradonačelnik Njujork sitija, Rudolf Đulijani, najozbiljniji je kandidat za državnog sekretara u kabinetu Donalda Trampa.

Postavljanje Đulijanija na mesto šefa američke diplomatije još uvek zvanično nije potvrđeno. Postoji još najmanje šest kandidata. Kako prenose američki mediji, Đulijani je trenutno na proveri.

Može se reći da je Đulijani Trampova Hilari Klinton.

– Otkako je napustio gradonačelničko mesto, Đulijani je zaradio milione radeći za strane vlade i biznise što dovodi u pitanje postojanje potencijalnog sukoba interesa. Na primer, Đulijani je 2011. i 2012. godine bio plaćen za govore u kojima je branio sektašku iransku grupu koja je bila na spisku terorističkih organizacija Stejt departmenta, piše Njujork tajms.

CNN prenosi, pozivajući se na izvore iz Trampovog kabineta, da je Đulijanijeva kompanija “Giuliani Partners” na proveri kako bi se utvrdilo da li bi ugovori sa stranim vladama mogli da zakomplikuju njegovo imenovanje na mesto državnog sekretara.

Đulijanijeva kompanija povezana je sa ruskim oligarsima, savetnik je gradonačelnika Kijeva, radio je vladu Venezuele, a najproblematična je ispostava njegove firme u Kataru koja savetuje tamošnju državnu naftnu kompaniju.

S druge strane Atlantika, premijer Srbije Aleksandar Vučić blago se smeška zbog najava da će Đulijani možda biti novo šef američke diplomatije.

– Tu je moj drug Đulijani, koji je podržao ’Beograd na vodi’ kad je bio. Dobiće verovatno važnu funkciju u američkom establišmentu, rekao je Vučić posle pobede Trampa na izborima.

Vučić se blago smeška zbog pobede Trampa, budući da je na RTS-u nedavno priznao da je “bio pametan” kada je podržao Hilari Klinton na predsedničkim izborima.

Kako god da okreneš, Vučić igra u kolu sa velikim igračima koji svoje lobističke usluge, savete i govore debelo naplaćuju. Amerikanci sve naplaćuju.

Iako ne postoje konkretni dokazi, veći deo javnosti veruje da je Vučić donirao novac fondaciji Bila i Hilari Klinton. Spekulacije da je Vučić u Klintonovima upumpao državni novac isplivale su posle najave da će učestvovati na skupu Klinton fondacija.

Đulijani je u toku predizborne kampanje 2012. godine bio gost Srpske napredne stranke.

Tada je saopšteno da je Đulijani došao u svojstvu savetnika. Iako ni dan danas nije jasno šta je “legandarni Đulijani” mogao da savetuje tada opozicionu Srpsku naprednu stranku po pitanju “Beograda na vodi” i problema sa grafitima, Vučić je njegovu posetu odmah stavio u predizborni spot.

Nikada nije otkriveno koliko su SNS i Vučić platili dolazak bivšeg gradonačelnika Njujork sitija u Beograd u toku predizborne kampanje. Đulijani je tada tvrdio da ga SNS nije platio da dođe, a isto je rekao i Vučić.

Poznato je da je Đulijani u tom periodu naplaćivao gostovanja po 100.000 evra. Obrad Kesić, lobista iz Vašingtona, rekao je tada “Blicu” da je Đulijani plaćen direktno ili preko posrednika.

– Ovakve posete su besplatne u slučaju da bivši političar ima veliku korist, ugled ili čast od nje. Đulijani je kao heroj 11 septembra, bivši kandidat za predsednika SAD i čovek koji je na televiziji često davao analize događaja velika zvezda i spada sigurno među pet odsto najskupljih bivših političara u SAD, rekao je tada Kesić.

“New York Public Radio” (Njujorški javni radijski servis) objavio je na svom sajtu da je Đulijani doputovao u Beograd u svojstvu “plaćenog savetnika” Aleksandra Vučića.

Vučić posle izbora 2012. godine nije postao gradonačelnik Beograda, a sa Đulijanijem se više nikada nije sreo. Kakav je to savetnik i kakav je to prijatelj?

Sudeći po indirektnim i suptilnim najavama, izgleda da će Vučić opet biti spreman da odreši kesu ukoliko Đulijani postane državni sekretar.

Režimski mediji Đulijaniju već kače prefiks “Vučićev prijatelj”, a Vučić je juče rekao da će on “možda biti prvi sa Balkana koji će stupiti u kontakt sa novom američkom administracijom.

Pitanje je koliko će građani Srbije plaćati Vučićevo prijateljstvo sa “legendarnim Đulijanijem” (čitaj: legendarno skupim) i kontakte sa Trampovom administracijom.

Biće interesantno posmatrati da li će rusofilski deo srpske javnosti biti podjednako ogorčen zbog Vučićevih novčanih veza sa Đulijanijem kao što je bio ogorčen zbog Vučića i Klinton fondacije.

Između Đulijanija i Klintonovih ne postoje značajne razlike. Obe strane vole pare, obe strane samo rade za pare, obe strane trguju uticajem i obe strane su podržavale bombardovanje Srbije.

Izvor: Teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here