Za izazivanje požara na otvorenom kazna i do milion dinara!

0
897

Iz Odeljenja za vanredne situacije u Zaječaru upozoravaju građane da imajući u vidu vremenske prilike koje pogoduju nastajanju i širenju požara na otvorenom prostoru, da je po članu 50 Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća i bičjnih ostataka na otvorenom prostoru.

U saopštenju se navodi da MUP Republike Srbije preduzima mere i radnje u cilju sprečavanja nastanka požara na otvorenom prostoru, a protiv svakog pravnog i fizičkog lica koje postupi suprotno zabrani biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, za koji je predviđšena kazna u iznosu od:

-300. 000 do 1. 000. 000 dinara za pravno lice, 10. 000 do 50. 000 za odgovorno lice u pravnom licu, 150. 000 do 500. 000 za preduzetnike i 10. 000 do 50. 000 dinara za fizička lica.

Izazvani požari na otvorenom prostoru kojima je ugrožena imovina većeg obima povlači krivičnu odgovornost po članu 278  Krivičnog zakonika kojim su predviđene kazne zatvora i novčane kazne za izvršeno ovo krivično delo.

Iz Odeljenja za vanredne situacije obaveštavaju da će u narednom periodu biti vršen obilazak terena od strane ovlašćenih službenih lica Odeljnjena za avnredne situacije Zaječar a sve u cilju prevencije požara na otvorenom prostoru.

Izvor i foto: radio Magnum

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here