Zašto žene PLAČU posle seksa

0
2814

Evo šta je najverovatniji uzrok toga i šta bi trebalo da radite u takvoj situaciji.

Kad je gola žena u vašem krevetu, želite jednu od ove dve opcije: da bude uzbuđena ili zadovoljena.

A šta ako plače?

Istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo je da to nije toliko retko iskustvo. Gotovo svaka druga žena ponekad posle seksa oseća neobjašnjivu tugu, pokazala je studija.
Naučnici su ovo stanje nazvali postkoitalna disforija (generalno, disforija je blaža forma depresivnog poremećaja, koja je suprotna od euforija). Ovo stanje može imati različite manifestacije, od neobjašnjivog osećaja nelagodnosti koji ženu obuzme nakon seksa, do neutešnog plača.

Ali, postoji i dobra vest: to plakanje nema ama baš nikakve veze sa partnerom žene o kojoj je reč. Žene koje su učestvovale u istraživanju, bile su izričite u tvrdnji da su osećanja koja ih obuzmu u tom trenutku „neobjašnjiva“, tako da ih nije ni na koji način moguće povezati sa muškarcem sa kojim su u vezi. Čak ni ako je u pitanju ne naročito vešt ljubavnik.

Super je on, ali seks je bednjikav?

Ponekad je u pitanju samo biološki odgovor na seks. Tokom seksa, telo žene (i muškarca, naravno, ali ovde nije reč o tome) prolazi kroz more hormonskih i neuroloških promena, i lako je moguće da neke od njih budu „okidač“ za suze, kaže dr Lori Broto, psiholog na Univerzitetu Britanske Kolumbije, vođa istraživanja.
A može biti i nešto iz mora drugih mogućnosti, kaže dr Broto, žena se možda oseća usamljeno nakon što je seks kao vrhunac bliskosti završen, ili iz nekog razloga oseća krivicu.

Ili je možda, prvi put u životu, ili prvi put otkako ste u vezi, poželela da vam kaže da vas voli… A to su onda dobre suze, zar ne?

Ako vaša partnerka deluje potišteno, ili se rasplače posle seksa, dajte joj šansu da priča o tome. Ako vam deluje da se rastužila, recite joj to, nije komplikovano. Jedno „deluješ tužno, jesi li dobro“ trebalo ni da bude više nego dovoljno.

Ako ne želi da razgovara o tome – pustite je. Samo je zagrlite. Ponekad je to sve što nam treba.

FOTO: SHUTTERSTOCK
IZVOR: DNEVNO.RS/MONDO

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here