Zatvoreno Svratište za decu u Nišu!

0
10894

Zbog hroničnog nedostatka para zatvoreno je Svratište za decu ulice u Nišu, koje je bar nakratko pružalo sklonište za oko 250 dece.

U Mačvanskoj 23, gde su se nekada okupljala deca, dočekao nas je muk i katanac na vratima.

Zatvaranjem ovog prostora, u gradu na Nišavi više ne postoji nijedno mesto gde bi deca ulice mogla da se ugreju, dobiju obrok, ili da se sklone na nekoliko sati od hladnoće.

Nekadašnji korisnik svratišta, jedanaestogodišnji Damir Šaković, koji svakodnevno na niškim ulicama pere stakla automobila, rekao nam je da je sa zatvorenim svratištem izgubio i poslednju nadu da će imati gde da se skloni.

– Jako mi je žao što svratište više ne radi, tamo smo mogli da se igramo, imali smo kompjuter, gledali televiziju, učili da pišemo – kaže mali Damir.

– Sad smo svi po čitav dan napolju, svratimo do neke pekare da isprosimo koji zalogaj, ugrejemo se u nekom ulazu, ali nas i odatle često najure…

Njegov godinu dan mlađi drug Džamil kaže da je svakog dana na ulici i da uglavnom radi u centru Niša, ali da je i posla sve manje.

– Ranije sam znao da mogu do svratišta – kaže zamišljeno dečak. – Pomagali su nam vaspitači, bilo je toplo, a imali smo šta i da pojedemo.

Na ulici je teško, ali nemamo izbora. Srećom, ima i dobrih ljudi, donesu nam iz pekare nešto da jedemo, to je za nas spas.

Bivši koordinator Svratišta za decu ulice Boško Aleksić rekao nam je da je ustanova bila finansirana iz Globalnog fonda i Unicefa i da je radila pet godina.

– Grad, nažalost, nije mogao da preuzme finansiranje svratišta, jer ova stavka nije našla mesto u gradskom budžetu – rekao nam je Aleksić.

– Ne mogu da razumemem ovu računicu, i kako je moguće da para ima i za daleko manje značajne stvari.

Većnica za socijalna pitanja u Nišu Tijana Đorđević Ilić rekla nam je da trenutno u budžetu jednostavno nema dovoljno novca da bi Svratište nastavilo sa radom.

– Planiramo da već naredne godine pokrenemo to pitanje u Skupštini grada Niša.

Svima nam je jasno da rešenje treba naći, ali je sada već kasno za prekrajanje gradskog budžeta.

Nadamo se da će biti pronađen neki novi projekat pomoći, koji bi omogućio ponovno otvaranje svratišta za decu.

Već smo razgovarali s nekim nevladinim organizacijama – kaže Tijana Đorđević.

Izvor: Ok radio

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here